Bemutatkozik: Vajda Ferenc (FERcsI)

A zenét gyermekkorom óta szeretem, legyen szó hallgatásról, megszólaltatásról, vagy akár táncról...

Szüleim révén már kisgyermekként közel kerültem a zenéhez. Édesapám és édesanyám is rendszeresen énekeltek kórusban. Ott ismerkedtek meg egymással is, ahogyan évtizedekkel később én is Judittal, aki feleségem lett. Rendszeresen jártunk az Erkel színházba és koncertekre is.

Hat éven keresztül zongoráztam és szolfézsra is jártam, amit akkoriban kevésbé szerettem, de szüleim unszolására szerencsére nem hagytam abba. Általános iskolában a „tömeg-hatásnak” köszönhetően a pop-zene irányába kacsintgattam. Gimnáziumban a pop-zene egyáltalán nem volt menő, itt ismerkedtem meg a metál zene könnyebb és keményebb képviselőivel. A középiskola végefelé kezdtem megérteni, hogy milyen jó is a zongoratudás, bár a klasszikus vonulat helyett inkább a rock-zenei irányt választottam. Ez időben pár évet klasszikus ütős órákra is jártam.

1992-ben alakítottunk egy rockzenekart (AzBest), amely főként olyan minőségi rockzenét játszott, amelyre jókat lehetett bulizni. Többszáz koncert után mára a rengeteg született gyermek miatt a zenekar vegetáló üzemmódban van. Tervezgetjük egy sokéves koncert megtartását (utoljára a 20-éveset terveztük, de elmaradt...☺). Később egy másik zenekar oszlopos (Vakfolt) tagja voltam éveken keresztül, ahol keményebb zenék voltak műsoron.

Egyetemi éveim alatt szerettem meg a Jazz zene számos irányzatát, három éven keresztül jazz-zongora órákat is vettem. Pár hónapig gondolkodtam rajta, hogy zenei irányt vegyen az életem, de rájöttem, hogy ahhoz több tehetségre lenne szükség ☺. Ezzel párhuzamosan egyetemi társaim hatására elmentem az akkori nevén „Gimnáziumok egyesített kórusa” eseményre. Ott ismerkedtem meg Hubával, akinek a segítségével kerültem később a BME kórusába, az Aula szülőágyába. Innentől kezdve a kóruséneklés a mindennapjaimmá vált.

2008 óta elkezdtem táncolni West Coast Swinget, amelyet elsősorban Blues, R'n'B és egyéb modern populáris zenékre táncolnak, de szinte bármilyen 4/4-re épülő zenére táncolható.

Az életem egyes korszakai nem tűntek el, sokkal inkább egymásba épültek, így a szabadidejű (esetleg munka melletti) zenehallgatásomban úgy szerepet kap a klasszikus zene (kórusmuzsika, zenekari művek, oratóriumok), mint a jazz vagy a rock zene és a metál, de az R'n'B, rap és egyéb populáris műfajokat is szívesen hallgatom, ha a minőség jellemzi őket.

A munkám elsősorban a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemhez kötődik, mert nagyon szeretek fiataloknak tudást és információkat átadni. Az alaptárgyak mellett többek között Virtuálisvalóság-rendszerekkel foglalkozom, ahol háromdimenziós térben próbálunk speciális eszközök segítségével munkát végezni (l. kép ☺). Az oktatás mellett a kari Gazdasági Bizottság irányítását megkaptam így a Kari Tanács tagja is vagyok. Számos kutatási és fejlesztési projekt vezetése is feladatom volt az elmúlt években, melyek egyik ismert eredménye a a MÁV-Start által mostanában bevezetett új jegyértékesítő automaták felülete.